Skip to content
Enkel testing hjemme
Anerkjent laboratorium
Få svar på nett
blodtrykksmåler for overarm fra Beurer. Kjøp på Bodymarkers.com. FOTO

Måle blodtrykket hjemme

Blodtrykket skapes ved at hjertet trekker seg sammen – det kalles systolisk blodtrykk. Ved avslapping av hjertemuskelen faller blodtrykket og dette kalles det diastoliske blodtrykket. Blodtrykket måles i mm kvikksølv og ideelt er det < 120 systolisk og < 80 diastolisk oftest oppgis det som f eks 120/80 mm Hg.

Hvorfor måle blodtrykk hjemme?

Blodtrykk stiger når vi anstrenger oss, er nervøse eller stresser – det gjelder oss alle. Og det er heller ikke uvanlig å føle ubehag og bli stresset av å oppsøke legen. I dette tilfellet vil blodtrykket være litt høyere enn det vanligvis er. Fenomenet er kjent som hvit frakk-blodtrykk eller kontortrykk. Derfor kan det enkelte ganger være bedre å ta helsesjekken hjemme i rolige omgivelser, uten stress.

Det anbefaler i hvert fall eksperter fra den amerikanske hjerteforeningen (American Heart Association), det amerikanske nettverket for høyt blodtrykk (American Society of Hypertension) og Det europeiske nettverket for høyt blodtrykk (European Society of Hypertension) har forsket på hjemmemålinger og presentert resultatene i det medisinske tidsskriftet The Lancet.

Ikke bare har teknologien blitt bedre og målinger mer pålitelige, men blodtrykksapparater har blitt rimeligere og gjør det enkelt å måle blodtrykk hjemme på egen hånd.

Hvordan måle blodtrykket?

En halvtime før du skal måle blodtrykk bør du unngå:

  • Fysisk aktivitet
  • Spise
  • Drikke koffeinholdig drikke eller alkohol
  • Inntak av nikotin
  • Medisininntak

I tillegg bør du passe på at:

  • Blodtrykket måles på en bar arm. Du kan få feil verdier om du måler utenpå tøyet
  • Du har en behagelig sittestilling med støtte til rygg og underarm. Begge føttene bør være på gulvet – ikke sitte med bena i kryss
  • Det ikke snakkes omtrent 5 minutter før eller under selve målingen, da det kan gi høyere verdier i forhold til den faktiske verdien
  • Urinblæra bør ikke være full

Det kan være lurt å gjennomføre målingen tre ganger, og regne ut gjennomsnittet av disse om du er usikker på om resultatet er riktig.

Blodtrykksverdier: Hvordan tolke målingene?

Det første og høyeste tallet kalles systolisk og måler trykket hjertet lager når det pumper blodet ut i kroppen. Det andre og lavere tallet kalles diastolisk og måler trykket når hjertet slapper av og fylles med blod.

Kilde: Helsedirektoratet

Husk at blodtrykk aldri er konstant. Det vil være betydelige variasjoner avhengig av tiden på døgnet og situasjonen du er i.

Du bør også være obs på at en spesifikk blodtrykksverdi kan anses å være normal for noen, mens den samme verdien for deg kan være avvikende og kreve behandling. Rådfør deg alltid derfor med legen din dersom du er usikker .

Hva er lavt blodtrykk?

Lavt blodtrykk vil si at trykket i arteriene er unormalt lave, med verdier på 90/60 eller lavere.

Det vanligste symptomet på lavt blodtrykk er svimmelhet når man reiser seg opp – og dermed øker risikoen for fall. Men det kan også være andre årsaker som sterk varme, tunge løft, sterke smerter, legemiddelbruk, større alkoholinntak, feber, samt kraftig oppkast og diaré.

Lavt blodtrykk er egentlig ikke en sykdom i seg selv, men et symptom. Årsaken bak er gjerne ufarlig og forbigående. Skulle det derimot bli vedvarende, anbefales det å kontakte lege.

Det er mer sjelden med lavt enn høyt blodtrykk, og for dem som plages med dette et problem det ikke finnes en god behandling for. De må være spesielt oppmerksom på raske forandringer i stilling, som når man reiser seg fra liggende eller sittende stilling. Lavt blodtrykk forekommer i alle aldre, men opptrer hyppigere hos eldre – særlig syke eller svake.

Hva er høyt blodtrykk?

Høyt blodtrykk, også kjent som hypertensjon, betyr at trykket i blodårene er høyere enn det som defineres som normalt. I Norge behandles flere hundre tusen personer for høyt blodtrykk med blodtrykks-senkende medikamenter. Selv om det ikke regnes som en sykdom i seg selv, kan det være belastende for hjerte og arteriene.

Symptomer på høyt blodtrykk kan være svimmelhet eller hodepine, en generell utilpasshet i kroppen, men ofte gir det ingen symptomer.

Årsakene til høyt blodtrykk kan være ulike, men hos mer enn 90 prosent er det ikke mulig å finne nøyaktig årsak. Likevel kan faktorer som arvelige forhold, fedme, diabetes, lite fysisk aktivitet, høyt alkoholinntak, høyt saltinntak og alderdom påvirke blodtrykket. Enkelte nyre- og hormonsykdommer kan også gi stigning av blodtrykket.

For å unngå høyt blodtrykk bør du passe på å ha et sunt og variert kosthold, redusere stressnivået, være regelmessig i aktivitet og unngå overvekt.

Når bør du kontakte legen?

Det kan være vanskelig å oppdage høyt blodtrykk på egen hånd fordi symptomer først kommer når det blir svært høyt eller har vedvart over en lengre periode. Ved å måle blodtrykket hjemme, kan du følge med på verdiene dine og oppsøke legen ved behov som for eksempel ved langvarig hodepine og svimmelhet.

Mål blodtrykket ditt hjemme:

product-image

Blodtrykksmåler for overarm

Helautomatisk blodtrykksmåler for overarm fra Beurer. Viser systolisk og diastolisk trykk, samt puls.

NOK 899,- Kjøp
product-image

Blodtrykksmåler håndledd

Helautomatisk blodtrykksmåler for håndleddet. Apparatet fra Beurer har fordelen av å være liten, lett og enkel å håndtere gjør den ideell for å måle blodtrykk på reise.

NOK 649,- Kjøp