Skip to content
Enkel testing hjemme
Anerkjent laboratorium
Få svar på nett
Pakke med Test Kit Vitamin D fra Bodymarkers. FOTO

Vitamin D

Denne FAQ-en gir deg en oversikt over de mest vanlige spørsmålene om vitamin D – og svar, slik at du kan ta vare på din egen helse.

Denne FAQ-en gir deg en oversikt over de mest vanlige spørsmålene om vitamin D – og svar, slik at du kan ta vare på din egen helse.

Vitamin D er et fettløselig vitamin som er avgjørende for en rekke kroppsfunksjoner, inkludert beinhelse, immunsystemet og kalsiumabsorpsjon. Det hjelper også med å opprettholde sunn muskel- og nervesfunksjon.

Les mer: Hva er egentlig vitamin D?

Vitamin D er viktig for mange funksjoner i kroppen. Den mest kjente effekten av vitamin D er knyttet til knoklene. I tillegg vet vi at vitamin D er viktig for omsetningen av kalsium i muskel, hjerne, bukspyttkjertel og immunceller, og antakelig er viktig for disse vevenes funksjon.

Les mer: Hva er vitamin D godt for?

Vitamin D finnes i fete fiskeprodukter som sild, laks, ørret, makrell, sardiner, ål og ansjos, i tillegg til tran og visse berikede matvarer. Dessuten dannes vitamin D i huden ved soleksponering. Ved mangel på Vitamin D, kan kosttilskudd være et godt supplement.

Med Bodymarkers Test Kit kan du enkelt sjekke vitamin D-nivået i blodet ditt – hjemme i egen stue. Hjemmetester fra Bodymarkers leveres hjem til deg i posten. Deretter utfører du testen selv, og sender inn prøven til vårt laboratorium, Vitas AS. Prøvesvar og personlig tilbakemelding gjøres tilgjengelig for deg i vår nettportal.

Vitamin D Test Kit

Vitamin D Test Kit

<strong><a href="https://share-eu1.hsforms.com/1JhRV3atiQNaqEFO5IGUoiA2dgkw2" target="_blank" rel="noopener">Meld deg på vårt nyhetsbrev...

NOK 599,- Kjøp

En stor andel av befolkningen har lave nivåer av vitamin D i kosten, er lite soleksponert og har lave nivåer i blodet. Det betyr at mange har lavere nivå enn 50 nmol/L, og risikerer derved å få benskjørhet, dårlig resistens mot infeksjoner og uheldige effekter på stoffskiftet.

Les mer: Hvorfor bør jeg teste vitamin D-nivået mitt?

Anbefalt daglig inntak av vitamin D er på 10-20 ug, men dette kan justeres ved måling av 25OHvitaminD i blodet. Man tilstreber et nivå i blodet på minst 50 nmol/L (20 ng/mL) med en variasjon opp til 125 nmol/L (50 ng/mL), som betraktes som øvre normalområdet. Det vil altså si at om man med 10-20 ug tilskudd ikke kommer opp i minst 50 nmol/L, kan man øke dosen opp til 8o ug/dag under løpende kontroll av blodverdiene.

Les mer: Inntak og anbefalinger for vitamin D

De fleste av oss her i Norge vil oppleve en lett D-vitaminmangel i løpet av livet. Dette er sjeldent alvorlig og kan ofte løses ved hjelp av et høykvalitets vitamintilskudd. Dessverre er det noen som får langvarig, alvorlig D-vitaminmangel. Denne tilstanden må behandles hos lege. Ubehandlet kan den knyttes til helseproblemer som:

  • Beinskjørhet
  • Gjentatte infeksjoner
  • Høyt blodtrykk og hjertesykdommer
  • Diabetes type 2
  • Alvorlig nyreskade

Ved å spise matvarer som inneholder mye vitamin D; fet fisk som laks, sild, ørret, makrell, ansjos, og tran/tilskudd av vitamin D. Soleksponering er også viktig.

 

 

Disse betegnelsene brukes ofte om hverandre og i de fleste tekstene på Bodymarkers hjemmeside brukes de synonymt.

D2 og D3 er de vanligste variantene av vitamin D og begge dannes ved soleksponering. Forskjellen mellom dem er at D2 dannes fra ergosterol (plantesterol), mens D3 dannes fra 7-dehydrokolesterol. Vitamin D2 kommer fra solbestrålte planter som er vert for sopp eller alger, mens vitamin D3 kommer fra mikroalger i havet og overføres gjennom næringskjeden til fet fisk som laks, ørret, makrell, sild, lodde, ansjos, ål og tran. Kjemisk er det små forskjeller, men det er bedre biologisk effekt og effekt på vitamin D status av vitamin D3 enn vitamin D2.

Ja, det anbefalte daglige inntaket av vitamin D er 10-20 µg (mikrogram). Noen trenger så høy tilførsel om det nivået av vitamin D i blodet er svært lavt

Man har vitamin D-mangel om nivået ligger under 25 nmol/L.

Alvorlig mangel på vitamin D ligger under 12.5 nmol/L

Ja, det er mulig å få for mye vitamin D, noe som kan føre til toksisitetssymptomer som kvalme, oppkast, svakhet, og i alvorlige tilfeller, skade på organer som nyrer og hjerte. Det er viktig å følge anbefalte inntaksgrenser.

Vitamin D påvirker gener som øker opptak av kalsium særlig i tarm og nyrer, men er også viktig for balansen av kalsium mellom benvev og blod.

 

 

Alvorlig mangel på vitamin D gir oftest plager først etter mange år og da f.eks. i form av benskjørhet og hyppige infeksjoner. Den beste måten å sjekke om du har mangel på vitamin D er å måle et omsetningsprodukt som dannes i lever, 25hydroksy vitamin D i blodet slik Bodymarkers tilbyr.