Skip to content
Fri frakt i desember!
2-4 dager
Betal med Vipps
Pakke med Test Kit fra Bodymarkers. FOTO

Vitamin D

Denne FAQ-en gir deg en oversikt over de mest vanlige spørsmålene om vitamin D – og svar, slik at du kan ta vare på din egen helse.

Denne FAQ-en gir deg en oversikt over de mest vanlige spørsmålene om vitamin D – og svar, slik at du kan ta vare på din egen helse.

Vitamin D er et fettløselig vitamin som er avgjørende for en rekke kroppsfunksjoner, inkludert beinhelse, immunsystemet og kalsiumabsorpsjon. Det hjelper også med å opprettholde sunn muskel- og nervesfunksjon.

Les mer: Hva er egentlig vitamin D?

En stor andel av befolkningen har lave nivåer av vitamin D i kosten, er lite soleksponert og har lave nivåer i blodet. Det betyr at mange har lavere nivå enn 50 nmol/L, og risikerer derved å få benskjørhet, dårlig resistens mot infeksjoner og uheldige effekter på stoffskiftet.

Les mer: Hvorfor bør jeg teste vitamin D-nivået mitt?

Anbefalt daglig inntak er på 10-20 ug, men dette kan justeres ved måling av 25OHvitD i blodet. Man tilstreber et nivå i blodet på minst 50 nmol/L (20 ng/mL) med en variasjon opp til 125 nmol/L (50 ng/mL), som betraktes som øvre normalområdet.

Les mer: Inntak og anbefalinger for vitamin D

De viktigste kildene til vitamin D inkluderer eksponering for sollys, kosthold (spesielt fet fisk som laks og makrell), vitamin D-berikede matvarer som melk og frokostblandinger, samt kosttilskudd.

De fleste av oss her i Norge vil oppleve en lett D-vitaminmangel i løpet av livet. Dette er sjeldent alvorlig og kan ofte løses ved hjelp av et høykvalitets vitamintilskudd (lenke). Dessverre er det noen som får langvarig, alvorlig D-vitaminmangel. Denne tilstanden må behandles hos lege. Ubehandlet kan den knyttes til helseproblemer som:

  • Beinskjørhet
  • Gjentatte infeksjoner
  • Høyt blodtrykk og hjertesykdommer
  • Diabetes type 2
  • Alvorlig nyreskade

Ja, det er mulig å få for mye vitamin D, noe som kan føre til toksisitetssymptomer som kvalme, oppkast, svakhet, og i alvorlige tilfeller, skade på organer som nyrer og hjerte. Det er viktig å følge anbefalte inntaksgrenser.

Med Bodymarkers Test Kit kan du enkelt sjekke vitamin D-nivået i blodet ditt – hjemme i egen stue. Hjemmetester fra Bodymarkers leveres hjem til deg i posten. Deretter utfører du testen selv, og sender inn prøven til vårt laboratorium, Vitas AS. Prøvesvar og personlig tilbakemelding gjøres tilgjengelig for deg i vår nettportal.

Vitamin D Test Kit

product-image

Vitamin D Test Kit

Kjøp