Skip to content
Fri frakt i desember!
2-4 dager
Betal med Vipps

Langtids­blodsukker HbA1c

Måling av HbA1c gir den beste pekepinnen på det langsiktige nivået av glukose i blodet. Dette er et viktig verktøy for diagnostisering, utredning og behandling av diabetes. Ta helsequizen og sjekk om du bør teste langtidsblodsukkeret.

Ta helsequiz

Hva er HbA1c?

HbA1c-nivået i blodet viser hvor mye glukose (ofte kalt sukker) som har bundet seg til hemoglobin i de røde blodlegemene de siste to-tre månedene. Hemoglobin gir rødfarge til de røde blodlegemene og binder oksygen i blodet. HbA1c kalles ofte langtidsblodsukker fordi du får et gjennomsnitt av hva blodglukosenivået har vært i denne perioden. Dette er en viktig markør for hvordan glukoseomsetningen er regulert i kroppen.

HbA1c oppgis i millimol per mol (mmol/mol) eller % av glukosebundet hemoglobin. Personer uten diabetes har vanligvis HbA1c-verdi under 42 mmol/mol eller under 6 %.

<?php echo get_sub_field('quote_name') ?>

“Blodanalysen HbA1c er i dag den enkleste og mest pålitelige måten å utrede prediabetes og diabetes på.”
– C.A Drevon
image

Hvorfor måle HbA1c?

HbA1c gir det beste målet på det langsiktige nivået av glukose i blodet. Dette er viktig for diagnostisering, utredning og behandling av diabetes.

Les mer
product-image

Trenger du å måle ditt langtidsblodsukker, HbA1c? Test deg selv enkelt hjemme med Bodymarkers Test Kit.

NOK 599,- Kjøp
product-image

Ofte stilte spørsmål

For at glukose skal kunne fraktes fra blodet til cellene, trenger du hormonet insulin. Men hvis du har diabetes, mangler du insulin – enten fordi kroppen ikke lager det lenger (diabetes typ 1) eller fordi det lages for lite eller det virker for dårlig (diabetes type 2). Det er viktig å oppdage dette så raskt som mulig for å forhindre komplikasjoner.

Les mer: Hva er diabetes?

Diabetes type 1 kommer gjerne akutt og i ung alder. Det er en alvorlig, kronisk sykdom som gjør at bukspyttkjertelen ikke produserer hormonet insulin. Dette kommer etter en virusinfeksjon hvor kroppen får en auto-immun reaksjon mot egne proteiner i bukspyttkjertelen. Diabetes type 1 behandles med injeksjoner av insulin gjennom hele livet.

De fleste som får diabetes i voksen alder har normalt eller økt nivå av insulin i blodet, men dårlig følsomhet for insulin; dette kalles diabetes type 2 og fører også til høyt nivå av glukose i blodet. Den vanligste årsaken til diabetes type 2 er overvekt og liten fysisk aktivitet sammen med en arvelig komponent. Heldigvis er forebygging og behandling av diabetes type 2 i prinsippet enkel – øke den fysiske aktiviteten til minst 60 min daglig og vektreduksjon (må gjøres med inngående forståelse og kunnskap).

 

Diabetes type 2 er vanskeligere å oppdage, men er den mest vanlige i befolkningen. Kroppen produserer for lite insulin og kroppen er mindre sensitiv for hormonet. Noen faktorer gjør deg mer eksponert for denne typen. Heldigvis kan du ta forebyggende grep i hverdagen for å hindre at sykdommen utvikler seg.

I starten kan symptomene være diffuse og vanskelig å kartlegge.

Symptomene og tegnene på diabetes er preget av det høye nivået av glukose i blodet, men kan være vanskelig å tolke fordi de gir generelle plager

De vanligste ved diabetes type 1:

  • Du tisser mer og hyppigere enn vanlig
  • Du er stadig tørst og drikker mer enn vanlig
  • Du går ned i vekt
  • Du føler deg trøtt, sløv og sulten.

De vanligste ved diabetes type 2:

  • Du er stadig trøtt, slapp og sliten
  • Du ser uklart
  • Du har sår som gror sakte, eller hyppige infeksjoner
image image image image