Skip to content
Enkel testing hjemme
Anerkjent laboratorium
Få svar på nett

Blodsukker test - HbA1c

Måling av HbA1c gir den beste pekepinnen på det langsiktige nivået av glukose i blodet. Dette er et viktig verktøy for diagnostisering, utredning og behandling av diabetes. Ta helsequizen og sjekk om du bør teste langtidsblodsukkeret.

Ta helsequiz

Hva er HbA1c?

HbA1c-nivået i blodet viser hvor mye glukose (ofte kalt sukker) som har bundet seg til hemoglobin i de røde blodlegemene de siste to-tre månedene. Hemoglobin gir rødfarge til de røde blodlegemene og binder oksygen i blodet. HbA1c kalles ofte langtidsblodsukker fordi du får et gjennomsnitt av hva blodglukosenivået har vært i denne perioden. Dette er en viktig markør for hvordan glukoseomsetningen er regulert i kroppen.

HbA1c oppgis i millimol per mol (mmol/mol) eller % av glukosebundet hemoglobin. Personer uten diabetes har vanligvis HbA1c-verdi under 42 mmol/mol eller under 6 %.

<?php echo get_sub_field('quote_name') ?>

“Blodanalysen HbA1c er i dag den enkleste og mest pålitelige måten å utrede prediabetes og diabetes på.”
– C.A Drevon
product-image

Visste du at over 14.000 personer i Norge får diabetes type 2 hver år? Måling av HbA1c er et viktig verktøy for diagnostisering, utredning og behandling av diabetes.

NOK 599,- Kjøp
product-image

Finn tiltak basert på ditt prøvesvar

 

image

Hvorfor måle HbA1c?

HbA1c gir det beste målet på det langsiktige nivået av glukose i blodet. Dette er viktig for diagnostisering, utredning og behandling av diabetes.

Les mer

Ofte stilte spørsmål

For at glukose skal kunne fraktes fra blodet til cellene, trenger du hormonet insulin. Men hvis du har diabetes, mangler du insulin – enten fordi kroppen ikke lager det lenger (diabetes typ 1) eller fordi det lages for lite eller det virker for dårlig (diabetes type 2). Det er viktig å oppdage dette så raskt som mulig for å forhindre komplikasjoner.

Les mer: Hva er diabetes?

Diabetes type 1 kommer gjerne akutt og i ung alder. Det er en alvorlig, kronisk sykdom som gjør at bukspyttkjertelen ikke produserer hormonet insulin. Dette kommer etter en virusinfeksjon hvor kroppen får en auto-immun reaksjon mot egne proteiner i bukspyttkjertelen. Diabetes type 1 behandles med injeksjoner av insulin gjennom hele livet.

De fleste som får diabetes i voksen alder har normalt eller økt nivå av insulin i blodet, men dårlig følsomhet for insulin; dette kalles diabetes type 2 og fører også til høyt nivå av glukose i blodet. Den vanligste årsaken til diabetes type 2 er overvekt og liten fysisk aktivitet sammen med en arvelig komponent. Heldigvis er forebygging og behandling av diabetes type 2 i prinsippet enkel – øke den fysiske aktiviteten til minst 60 min daglig og vektreduksjon (må gjøres med inngående forståelse og kunnskap).

 

Diabetes type 2 er vanskeligere å oppdage, men er den mest vanlige i befolkningen. Kroppen produserer for lite insulin og kroppen er mindre sensitiv for hormonet. Noen faktorer gjør deg mer eksponert for denne typen. Heldigvis kan du ta forebyggende grep i hverdagen for å hindre at sykdommen utvikler seg.

I starten kan symptomene være diffuse og vanskelig å kartlegge.

Symptomene og tegnene på diabetes er preget av det høye nivået av glukose i blodet, men kan være vanskelig å tolke fordi de gir generelle plager

De vanligste ved diabetes type 1:

  • Du tisser mer og hyppigere enn vanlig
  • Du er stadig tørst og drikker mer enn vanlig
  • Du går ned i vekt
  • Du føler deg trøtt, sløv og sulten.

De vanligste ved diabetes type 2:

  • Du er stadig trøtt, slapp og sliten
  • Du ser uklart
  • Du har sår som gror sakte, eller hyppige infeksjoner
image
image
image
image