Skip to content
Enkel testing hjemme
Anerkjent laboratorium
Få svar på nett
Hva er et vitamin. FOTO

Hva er et vitamin?

Definisjon av vitamin

Vita betyr liv på latin, og amin henspiller på at det første vitaminet som ble beskrevet skikkelig var tiamin – vitamin B1 som inneholder en aminogruppe.

Vitamin er en betegnelse på livsnødvendige næringsstoffer som må tilføres kroppen i små mengder for at stoffskiftet skal fungere normalt. Betegnelsen kommer av vita som på latin betyr liv, og amin som refererer seg til at ett av de første vitaminene som ble beskrevet for drøyt 100 år siden var et amin (tiamin = vitamin B1). Siden har det vist seg at mange av de andre vitaminene vi trenger slett ikke er aminer, men betegnelsen har overlevd.

Det finnes mange typer vitaminer og de deles inn i fettløselige, som er A, D, E, K, og vannløselige, som er B og C. Innen de enkelte klassene av vitaminer kan det være en rekke ulike kjemiske varianter med ulik biologisk effekt. For eksempel så finnes det omtrent 70 ulike varianter av K-vitamin uten at vi hittil vet betydningen av alle disse ulike forbindelsene.

Struktur

Vitaminene kan ha helt ulik oppbygging, men alle inneholder grunnstoffet karbon. Vitamin D3 har en struktur som på figuren under.

Virkning

De ulike vitaminene virker på ulike måter, men har noen grunntrekk som forklarer deres biologiske effekter. De inngår i kroppens stoffskifte på tusenvis av steder hvor de øker eller senker avlesingen av gener. Omdanningsproduktet 1,25 dihydroksi-vitaminD3 fra vitamin D3 og retinsyre (et omdanningsprodukt fra retinol A-vitamin), er eksempler på slike «bryter-molekyler», også kalt transkripsjonsfaktorer, med stor betydning for mineralisering av beinvev, og spesialisering og vekst av ulike celletyper i kroppen.

Andre vitaminer kan øke reaksjonshastigheten i kjemiske reaksjoner i stoffskiftet, og eksempler på dette er mange B-vitaminer og C-vitamin. En spesiell variant av vitamin A fungerer som en kromofor – altså gir farge i synsopplevelsen.

Hvor finnes vitaminene?

De fleste vitaminer finnes i mange ulike matvarer bortsett fra vitamin D som også kan dannes i huden ved solstråling, og vitamin K som i begrenset mengde kan dannes av bakterier i tarmen. Vitamin D finnes nesten bare i fet fisk og tran, mens vitamin C finnes i store mengder i sitrusfrukt som appelsin og sitron, men også en god del i poteter og kålrot. B-vitaminer finnes i mange matvarer som f.eks. kjøtt, fisk, kornprodukter, bær og frukt. Mer nøyaktig fordeling av vitaminer i maten finnes i Matvaretabellen.

Illustrasjon av hvor i hvilke matvarer vi finner ulike vitaminer. https://www.verywellhealth.com/the-best-vitamin-for-fighting-inflammation-4176859

Hvor mye trenger vi av vitaminer?

Enkelte vitaminer trenger vi svært små mengder av for å holde oss friske. For vitamin D er 10-20 mikrogram/dag, mens for vitamin C er det ca. 75-100 mg/dag som gir optimal helse. Det finnes detaljerte anbefalinger om inntak av de ulike vitaminene i Mat & Medisin, 2019 og i Nordic Nutrition Recommendations (NNR) 2023.

På grunn av lite soleksponering og lite innhold av vitamin D i de fleste matvarer, er det mange som har mangel på vitamin i Norge og mange andre land.

Få vitamin D rett i postkassa

product-image

Vitamin D3 - 20 µg

Prøv vårt veganske Vitamin D3 kosttilskudd, 20 mikrogram. Produktet bidrar blant annet til å opprettholde normal muskelfunksjon og immunsystemets normale funksjon.

NOK 139,- Kjøp
product-image

Vitamin D3 - 40 µg

Prøv vårt veganske Vitamin D3 kosttilskudd, 40 mikrogram. Produktet bidrar blant annet til å opprettholde normal muskelfunksjon og immunsystemets normale funksjon.

NOK 149,- Kjøp

Videre lesing

 

Artikkel skrevet 12.12.2023 av CA Drevon