Skip to content
Enkel testing hjemme
Anerkjent laboratorium
Få svar på nett
Vitamin D Test Kit fra Bodymarkers for å måle vitamin D-nivået. FOTO

Hvorfor bør du måle vitamin D-nivået ditt?

Vitamin D er et livsnødvendig næringsstoff som spiller en viktig rolle i mange av kroppens funksjoner. Det bidrar blant annet til bedre opptak av kalsium fra tarmen, mineralisering av nydannet beinvev og er også involvert i å regulere innholdet av fosfor og kalsium som finnes i blodet. Kalsium er en viktig byggestein i skjelettet – og uten nok vitamin D, som bidrar til kalsiumopptak, kan du risikere å utvikle beinskjørhet senere i livet. Flere studier viser også at vitaminet bidrar til å opprettholde kroppens immunforsvar mot virus, bakterier og andre mikroorganismer

Hva er kildene til vitamin D?

Vitamin D dannes i huden ved soleksponering, eller kan tilføres via maten med fet fisk eller ved å ta tilskudd med vitamin D. Når vi får vitamin D gjennom kosten eller via huden omdanner leveren og deretter nyrene vitamin til den mest aktive formen av vitamin D (1,25(OH)2vitamin D). Hvor mye vitamin D som dannes i huden er avhengig av hudfarge og hvor mye sol man eksponeres for. Teoretisk skal det bare 10-15 minutter i solen, 2-3 ganger i uken for å dekke behovet, men i praksis er det utbredt mangel på vitamin D også i land med stor solbestråling.

 

Disse matvarene regnes som gode kilder til vitamin D:

 • Fet fisk, som laks, ørret, sild og makrell. Torskelever og rogn er også gode kilder.
 • Tran
 • Enkelte meieriprodukter som ekstra lett melk, smør, margarin og ost tilsettes vitamin D
 • Egg
 • Sopp

Hvis du ønsker å vedlikeholde D-vitaminnivået gjennom kosten, anbefales det at du spiser fet fisk minimum tre ganger i uken. Et alternativ er høykvalitets D-vitamin tilskudd.

 

D-vitaminmangel er utbredt i Norge

Mangel på vitamin D er i dag en av de mest utbredte ernæringsmanglene på verdensbasis. Dette er spesielt utbredt her i Norge – hvor det estimeres at rundt hver tredje nordmann har lave nivåer av vitamin D i kroppen. Spesielt i vinterhalvåret når solen ligger lavt og eksponeringen for sol er minimal, vil vitamin D via kosthold og tilskudd være spesielt viktig.

Alle kan få vitamin D mangel, men det er spesielt noen grupper som er mer utsatt:

 • Dårlig kosthold. Fet fisk og tran er de viktigste kildene til vitamin D, men mange får ikke dekket behovet. Veganere og vegetarianere er spesielt utsatt.
 • Lite soleksponering. Mennesker som er mye innendørs, slik som eldre, små barn, gamere og skiftarbeidere, er spesielt utsatt for vitamin D-mangel.
 • Gravide, ammende og små barn. Tilstrekkelig med vitamin D er viktig for både mor og barn under svangerskapet. Lave vitamin D-nivåer kan øke risikoen for at barnet utvikler rakitt.
 • Hudfarge. Mørk hud inneholder melanin som hindrer sollyset å nå de hudcellene som danner vitamin D. Derfor er mørkhudete personer mer utsatt for å få mangel på vitamin D.
 • Overvektige. Personer som er overvektige (BMI over 25), trenger ofte betydelig mer vitamin D.
 • Eldre >70. Produserer mindre vitamin D i huden, er mindre ute og er spesielt utsatt for benskjørhet. Anbefales å ta tilskudd av vitamin D hele året.

Når bør du måle vitamin D-nivået?

Omdanningsproduktet 25-hydroksyvitamin D (25OHvitD) er den beste indikatoren for vitamin D status i kroppen, og dette måles i Bodymarkers analyse.

En stor del av befolkningen har lave nivåer av vitamin D i kosten, er lite soleksponert og har lave nivåer i blodet. Det betyr at mange (20-70% av ulike grupper i befolkningen) har lavere nivå enn 50 nmol/L, og risikerer derved å få benskjørhet, dårlig motstand mot infeksjoner og uheldige effekter på stoffskiftet.

 

Hva er symptomene på lave D vitamin-nivåer?

 • Slapphet, tretthet og muskelsmerter
 • Smerter i skjelettet og hoftene
 • Alvorlig, langvarig mangel på vitamin D kan føre til rakitt hos barn og osteomalacia hos voksne. Skjelettet blir demineralisert (redusert mengde mineraler i beinvevet). Dette fører til at knoklene kan bøyes og deformeres

Det er betydelig individuell variasjon når det gjelder vitamin D-mangel. Noen kan oppleve sterke symptomer på vitamin D-mangel, mens andre kan merke lite. Hvis du befinner deg i en risikogruppe (se over), anbefaler vi at du måler vitamin D-nivået i blodet ditt.

 

Hva kan mangel på vitamin D lede til?

De fleste i Norge vil oppleve en lett D-vitaminmangel i løpet av livet. Dette er sjelden alvorlig og kan ofte løses ved hjelp av endring av kosthold eller et høykvalitets vitamintilskudd. Dessverre er det noen som får langvarig, alvorlig D-vitaminmangel som:

 • Beinskjørhet
 • Hyppige infeksjoner
 • Høyt blodtrykk og hjertesykdommer
 • Diabetes type 2
 • Nyreskade

 

Kan man få for høye verdier av vitamin d i blodet?

Svaret er JA. Konsekvensen av overdosering med vitamin D er høyt nivå av kalsium i blodet (hyperkalsemi). Kroppen tar opp for mye kalsium som igjen kan gi alvorlige symptomer i hjernen, muskel-skjelettsystemet, mage-tarmsystemet, hjerte-kar og nyrer. Selv om overdosering er sjeldent, er passe mye bedre enn for mye.

 

product-image

Mangel kan gi tretthet, smerter i muskler og ledd, svekke beinvev og muskulatur i kroppen, samt føre til økt risiko for benskjørhet. Hvordan er nivået ditt?

NOK 599,- Kjøp
product-image

Måle vitamin D-nivået ditt hjemme på 1-2-3

Lurer du på om du trenger vitamin D? Med Bodymarkers Test Kit kan du enkelt ta en blodprøve og få sjekket nivået av omdanningsproduktet 25-hydroksyvitamin D (25OHvitD). Dette er den beste indikatoren for vitamin D status i kroppen, og dette som måles i våre tester.

Vitamin D-testen fra Bodymarkers sendes deg i posten. Deretter tar du blodprøven selv, og sender til vårt laboratorium, Vitas AS. Prøvesvar og personlig tilbakemelding gjøres tilgjengelig for deg i vår nettportal. Alle våre tester er kvalitetssikret og 100 % anonyme.

 1. Bestill Test Kit
 2. Ta blodprøven selv
 3. Send til laboratoriet via posten
 4. Få personlig veiledning ut i fra ditt analysesvar
image
image
image
image