Diabetes – forebygging og behandling
For diabetes type 1 kommer injeksjoner av insulin som et særdeles viktig tillegg i behandlingen. For diabetes type 2 pasienter kan man ved sunn kost og skikkelig fysisk aktivitet faktisk helbrede en stor andel bare med endring av levevaner. Ofte må man benytte tabletter i tillegg til diabetes type 2 pasienter for å øke følsomheten for insulin. Måling av HbA1c gir en meget effektiv kontroll på om behandlingen virker både for diabetes type 1 og 2.
Forebygging og behandling av diabetes type 1
Diabetes type 1 rammer oftest barn og unge, og det er ca. 23000 personer med denne sykdommen i Norge. Denne typen sukkersyke skyldes ødeleggelse av beta-cellene i bukspyttkjertelen som produserer insulin. Manglende utskillelse av insulin fra bukspyttkjertelen fører til høyt nivå av glukose i blodet, som igjen endrer mange proteiner og deretter skader små blodårer i mange viktige organer i kroppen som hjerte, hjerne, nyrer og bena.
Behandlingen av diabetes type 1 omfatter tre hovedkomponenter:
- Sunn kost med lite «raske» karbohydrater som sukker, 5 om dagen av grønnsaker og frukt, fisk i alle varianter, magre melk og kjøttprodukter og passe lite mat for å holde vekten normal
- Regelmessig fysisk aktivitet med noe du liker å drive med. Det viktige er at du bruker store muskelgrupper i minst 60 minutter hver dag på slikt som f.eks. gange, jogging, skigåing, snøbrettkjøring, ishockey, bandy, sykling, svømming, husarbeid, hagearbeid, lek med barn og barnebarn, håndball, fotball, turning, tennis, badminton, treningsstudio og golf. Det er meget viktig for regulering av blodglukose nivået å være fysisk aktiv hver dag. Opptaket av glukose i arbeidende muskel er ikke avhengig av insulin slik de fleste andre celler i kroppen er. Derfor er fysisk aktivitet særdeles viktig i behandling av de fleste former for diabetes
- Injeksjon av insulin etter instruksjon fra fastlegen. Det finnes en rekke nye og praktiske løsninger for måling av blodsukkersvingninger i løpet av dagen med mulighet for å injisere passende doser av hurtig- eller langtidsvirkende insulin etter ditt løpende behov.
Forebygging og behandling av diabetes type 2
Diabetes type 2 er den langt vanligste formen for sukkersykdom, og den er sterkt påvirkelig av levevaner som kosthold og fysisk aktivitet. Det er ca. 300 000 personer med denne formen for diabetes i Norge, hvorav ca. 60 000 ikke vet at de har diabetes. De fleste får diabetes type 2 i voksen og høy alder (kalles ofte aldersdiabetes) som følge av overvekt/fedme og liten fysisk aktivitet. Pasienter med diabetes type 2 har som regel normale eller høye nivåer av insulin i blodet, men har redusert følsomhet for insulin.
Behandling av diabetes type 2 følger de samme prinsippene som for diabetes type 1 når det gjelder å ha et sunt kosthold og være regelmessig i fysisk aktivitet. Dersom man får til en vellykket omlegging av levevaner (sunn kost, fysisk aktivitet, vektreduksjon) kan man bli helt frisk av diabetes type 2. Vanligvis behøver ikke personer med diabetes type 2 å injisere insulin, men kan i tillegg til et sunt kosthold og regelmessig fysisk aktivitet ha god nytte av ulike typer tabletter (metformin er en vanlig brukt medisin) som bidrar til å øke følsomheten for insulin.
C.A. Drevon
Det er mange gode tips å hente i oppskriftene hos Diabetesforbundet. Man bør dessuten være fysisk aktiv minst 60 minutter daglig med noe man liker og kan holde på med i mange år. Det er meget viktig å forebygge overvekt/fedme slik at blodårene særlig til hjerne, hjerte, nyrer og huden i bena, holder seg friskest mulig. Av denne grunn er det også viktig at man ikke røyker fordi det også kan gi betydelige åreskader i mange av kroppens viktigste organer.
Gjør sunt kosthold enkelt
- Sett av litt tid til å lage mat
- Planlegg for 1 uke av gangen
- Bruk mye grønnsaker og fisk
- Bruk passe med grove kornprodukter
- Begrens fete kjøtt- og melkeprodukter
- Spis deg passe mett
- Hold vekten
Gjør fysisk aktivitet enkelt
- Vær aktiv istedenfor å sitte stille
- Velg en aktivitet du liker å gjøre
- Start i det små og øk aktiviteten gradvis
- Bruk skritteller/sportsklokke for å telle
- Vær aktiv sammen med en venn
- Sett konkrete mål
For alle typer diabetes er det viktig at man regelmessig kontrollerer blodglukose nivået, og den beste måten er å måle HbA1c.
Videre lesing:
- Hanssen KF, Aas A-M. Diabetes mellitus. I Mat & Medisin. Lærebok i generell & klinisk ernæring. Drevon CA & Blomhoff R redaktører av 7. utgave. Cappelen Damm, Oslo. 2019, side 398-412, ISBN978-82-02-64390-4.
- Åsvold BO. Diabetes type 2. Store medisinske leksikon, 2019 https://sml.snl.no/diabetes_type_2
- https://www.diabetes.no/kosthold/oppskrifter/
- Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/diabetes/pdfs/prevent/On-your-way-to-preventing-type-2-diabetes.pdf
Artikkel skrevet av CA Drevon.